Prémium Magazin - Hennafestés - testfestés

Prémium - Vas megyei magazin tizennegyedik  (2017. nyár) száma.


" Ha nem igazat szólok, ne nyújthassam többé hennázásra a kezem!"

(régi arab mondás)


Mit tudhatunk a henna eredetéről?

Úgy gondolom, mióta ember él a Földön, van igénye a testfestésre. Az első emlékek a Nílus völgyéből származnak, egy ott talált múmia ujjhegyei hennával voltak színezve. A hennát mostani tudásunk szerint először Egyiptomban használták a tenyér, a talp és körmök, ujjhegyek festésére.

A henna hűsítő hatású gyógynövény, kezdetben a sivati népek nem a díszítő, hanem hűsítő hatását használták ki.


Milyen alapanyagokból készítették a klasszikus hennafestéket?

Szerintem az ősi recept titka a múlté vagy legalábbis mélyen őrzik, a mai festék hennaporból, citromléből, eukaliptusz olajból és kristálycukorból áll.


Milyen kapcsolatban áll a festés a vallási szertartásokkal?

A Közel - Keleten  a hennát elsősorban a gonosz hatalmak távoltartására használták. Indiában a legtöbb mehndi minta valamilyen vallási hiedelemhez vagy szokáshoz kötődik. A muzulmánok keze csak absztrakt mintákkal lehet festve, hogy ne vonja el figyelmüket az imáról. Egyes helyeken a köldök felett elhelyezkedő testtájakat  szentnek tekintik, így a vallási jelképeket, csak ide lehet festeni.


A formáknak, mintáknak van-e jelentése/ üzenete?

Indiában a növényi ornamentika, az arab országokban a lendületesebb vonalú díszítések, Afrikában a geometriai alakzatok jellemzőek. A mintázatok kultúrától függően elsősorban az egészséget, bölcsességet, boldogságot, termékenységet vagy a szerencsét szimbolizálják.

Minden mintának-formának van jelentése és üzenete. A lótuszvirág pl. a lélek, az élet és az újjászületés, a delfin a szabadság, az álomcsapda a rossz álmok elűzésének, a virágok általában a nőiesség szimbólumai. Manapság inkább díszítő céllal kerül a bőrre.


Milyen módon jelent meg a henna más kultúrákban?

Személyes kedvencem az esküvői szertartáson viselt mehndi díszítés története. A hagyomány szerint a vőlegény látja el hennával a menyasszonyt és a család többi tagját. A minta elkészítése előtt, a két örömanya hennát nyom a házasulandók kezébe. Ez a legjobb alkalom a család nőtagjainak az ismerkedésre. A menyasszonynak addig nem kell semmilyen házimunkát végeznie, amíg a henna le nem kopik a kezéről és minél sötétebb a henna, annál jobban fogja szeretni a leendő anyósa. A vőlegény nevének kezdőbetűit is elrejtik a kacskaringós mintában, a vőlegénynek a nászéjszakán kell megkeresnie a monogramját. Ha megtalálja, Ő lesz az úr a háznál, ha nem, akkor az asszony.


Amíg festettél, miféle kéréseknek kellett eleget tenni?

Nagyon változatos kérések voltak, változatos mintákkal. Aminek nem tettem eleget, az az intim testtáj festése volt. A henna lényege, hogy szerencsét, áldást hozzon viselőjének!


A henna is egyfajta testfestés?

Igen, nevezhetjük "egyfajta" testfestésnek, de azért nem összekeverendő a testfestékkel készült testfestésekkel. Az igazi testfestés aznapra szól. A henna barna, vörös vagy fekete színű, a testfesték bármilyen. A manapság elterjedt "fehér henna" nem létezik, az is testfesték.


Meddig tart egy henna?

A henna tartóssága testtájtól és külső irritációtól függően 5-10 nap körül mozog. Annál tartósabb, minél kevesebb dörzsölés, vízzel való érintkezés éri.


Milyen kapcsolatban van a henna a tetoválással?

Sokan összekeverik a kettőt, hiszen tévesen nem egyszer, henna tetoválást olvashatunk. Természetesen a kettő teljesen más módszerrel készül. Egyetlen kapcsolat közöttük, hogy próbaképpen sok tetoválást előz meg hennafestés.

------------------------------

Hogyan lettél kozmetikus és sminkmester?

Tulajdonképpen véletlenül. :) Sajnos nem mondhatom azt, mint a többi kolléganő, hogy már az óvodában tudtam, hogy kozmetikus szeretnék lenni. Csak azt tudtam, hogy szeretek rajzolni és a továbbtanulásnál is ez volt az irány, de túl merészet álmodtam. Helyette elkezdtem a kozmetikus iskolát. Gondoltam, a következő felvételiig jó lesz, arra nem számítottam, hogy közben beleszeretek a szakmába. Innen már egyenes volt az út, jó szakember szerettem volna lenni, ennek érdekében minden iskolát elvégeztem, amire lehetőségem volt.


Rengeteg profi produkcióban dolgoztál már sminkesként, mely feladatok jelentik a legnagyobb kihívást? Az egész testes festés?

A legnagyobb kihívás mindig az, amikor nem a saját ötleteimet valósíthatom meg, hanem rá kell hangolódnom a megrendelőre és azt megvalósítani, amit Ő szeretne látni.


A hétköznapi kozmetikában mely feladatokat szereted a legjobban?

A hétköznapokban azt szeretem a legjobban, amikor egy problémás bőrnél eredményeket tudok elérni. Egyszerűen, amikor tudok segíteni. Vagy egy sminkelés után, a Vendég elégedett pillantása éppen elég.


Milyen célok tervek megvalósításán dolgozol épp?

Ebben a szakmában nem lehet megállni. A kozmetikában mindig ott a keresés, a megújulás. Az elmúlt fél évben egy természetes, de nagyon hatásos ,növényi hatóanyagos  olasz termékcsalád bevezetésén dolgoztam. A sminkben mindig van valami, amit éppen megfestenék.


Hogy kapcsolsz ki, van-e hobbid?

Szerencsés vagyok, mert úgy igazán sosem "dolgozni" megyek. Szeretem a szakmámat, de azt hiszem ezt másképp nem is lehet csinálni. Szeretnék több időt tölteni azokkal, akiket szeretek. Ahogyan telnek az évek, egyre jobban tudok örülni a természetes, már megszokott  dolgoknak is, nincsenek szürke hétköznapok. Ha igazán szeretnék kikapcsolni, akkor nem emberre festek/rajzolok, hanem papírra vagy fotózgatok minden szépet, ami körülvesz minket. :)

 

Kapcsolat

BEAuty Szalon

Nofretete Sminkstúdió

9700 Szombathely, Fő tér 45.

Időpont foglalás: +36302460075

LEGFRISSEBB CIKK

  • Kampány - küzdelem az emlőrák ellen!

    OKTÓBER - Az emlőrák elleni küzdelem hónapja alkalmából, bemutatták a Szombathelyiek Egészségéért Egyesület plakátkampányát, mellyel a citylight felül...
  • Prémium Magazin - Hennafestés - testfestés

    Prémium - Vas megyei magazin tizennegyedik (2017. nyár) száma." Ha nem igazat szólok, ne nyújthassam többé hennázásra a kezem!"(régi arab mondás)Mit t...
  • Főnix

    „A Főnix az a szent tűzmadár, ami az egyik pillanatban még a poraiban nyugszik csöndesen, majd összegyűjti környezetéből az energiáit, egységbe rendez...
  • Hennafestés

    A hennafestés nálunk egészen mást jelent, mint azokban az arab vagy afrikai országokban, ahol még a mai napig szigorú tradíciók szerint festik. A kért...
  • Ásványi kozmetikumok

    A professzionális kozmetikai cégek minden évben új színekkel, kollekciókkal rukkolnak elő. A kozmetikai piacon csak az a ter-mék életképes hosszú távo...